O letných plodoch vieme väčšinou len to, že sú zdravé a dobré. A že ich sú plné záhrady, polia aj lesy! Vybrali sme preto najzaujímavejšie informácie o sezónnych dobrotách a pripájame aj tip, ako ich využiť na maximum.

  1. Broskyne sú príbuzné s ružami a pretože povzbudzujú chuť do jedla, mali by si ich ľudia trpiaci nechutenstvom dopriavať pred jedlom.
  2. Vyrastené jahody majú až 200 semienok a ak ich zjete 100 g, pokryjete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.
  3. Na svete existuje viac ako 8 000 druhov hroznového vína. Mimochodom 80% každej guľôčky tvorí voda, a tak pôsobí močopudne. Hrozno by ste ale nemali dávať psom – aj malé dávky sú pre nich jedovaté.
  4. Na každom strome vyrastie približne 7 000 čerešní a každá z nich má 19x viac beta karoténu ako čučoriedky či jahody.
  5. Jablká plávajú na vode, pretože ich zo štvrtiny tvorí vzduch. Túto ovocnú dobrotu si doprajte hlavne keď ste unavení. Prírodné jablčné cukry majú väčší povzbudzujúci účinok ako kofeín obsiahnutý v káve.
  6. Kapusta obsahuje takmer rovnako vody ako vodný melón. Ten tvorí 92% vody, kapusta 90% a na treťom mieste je mrkva s 87 percentami.
  7. Na svete existuje viac ako 200 druhov malín, ale vo väčšom množstve sa pestujú len dva. A pozor – čím tmavšia malina, tým viac antioxidantov.
  8. Šalátová uhorka je v skutočnosti ovocie, nie zelenina. Tak ako tak s ňou ale môžete bojovať proti plešateniu – obsahuje látky, ktoré zastavujú padanie vlasov.
  9. Čučoriedky majú najviac antioxidantov zo všetkých druhov ovocia a zeleniny a sú veľmi obľúbené – len vlani výrobcovia uviedli na trh viac ako nových 1 500 produktov, ktoré ich obsahovali.
  10. Paradajky patria medzi ovocie, súd ale v 19. storočí rozhodol, že ide o zeleninu. Vtedy sa zvýšili dane na zeleninu, prefíkaný obchodník ale vyhlásil, že jeho paradajky sú ovocie. Spor sa dostal až k súdu, kde bolo rozhodnuté, že paradajka je zelenina a obchodník teda musí „zeleninovú daň“ zaplatiť. Každopádne obsahujú niacín, ktorý zaisťuje kľudný spánok.
  11. Špenát možno neobsahuje toľko železa, koľko sa mu skôr prisudzovalo, ale stále patrí medzi najhodnotnejšiu zeleninu. Okrem iného obsahuje veľké množstvo bielkovín a je vhodný pre tehotné ženy.

PR 11 zajímavostí, které jste určitě nevěděli o letním ovoci a zelenině1

Spracujte letnú nálož vitamínov

Viete, ktorá metóda spracovania ovocia a zeleniny je najšetrnejšia? Možno vás prekvapí, že je to mýtmi opradené odšťavovanie. Jeho odporcovia tvrdia, že plody pri ňom prichádzajú o vitamíny i vlákninu, tieto argumenty sa ale v žiadnom prípade nezakladajú na pravde.

K efektívnemu spracovaniu ale potrebujete kvalitný odšťavovač s jednoduchou údržbou. Len s takým bude ranná príprava štiav hračka a nebudete tráviť desiatky minút umývaním a údržbou. Odšťavovače od firmy Sana ale nevedia len odšťavovať. Pripravíte si s nimi aj detské výživy, cestoviny, sorbety a mnoho ďalších dobrôt.

Facebook Comments

You may also like

Originálne Vianoce vďaka originálnym darčekom

Máte už dosť tradičných vianočných darčekov, ktoré skončia