O letných plodoch vieme väčšinou len to, že sú zdravé a dobré. A že ich sú plné záhrady, polia aj lesy! Vybrali sme preto najzaujímavejšie informácie o sezónnych dobrotách a pripájame aj tip, ako ich využiť na maximum.
- Broskyne sú príbuzné s ružami a pretože povzbudzujú chuť do jedla, mali by si ich ľudia trpiaci nechutenstvom dopriavať pred jedlom.
- Vyrastené jahody majú až 200 semienok a ak ich zjete 100 g, pokryjete odporúčanú dennú dávku vitamínu C.
- Na svete existuje viac ako 8 000 druhov hroznového vína. Mimochodom 80% každej guľôčky tvorí voda, a tak pôsobí močopudne. Hrozno by ste ale nemali dávať psom – aj malé dávky sú pre nich jedovaté.
- Na každom strome vyrastie približne 7 000 čerešní a každá z nich má 19x viac beta karoténu ako čučoriedky či jahody.
- Jablká plávajú na vode, pretože ich zo štvrtiny tvorí vzduch. Túto ovocnú dobrotu si doprajte hlavne keď ste unavení. Prírodné jablčné cukry majú väčší povzbudzujúci účinok ako kofeín obsiahnutý v káve.
- Kapusta obsahuje takmer rovnako vody ako vodný melón. Ten tvorí 92% vody, kapusta 90% a na treťom mieste je mrkva s 87 percentami.
- Na svete existuje viac ako 200 druhov malín, ale vo väčšom množstve sa pestujú len dva. A pozor – čím tmavšia malina, tým viac antioxidantov.
- Šalátová uhorka je v skutočnosti ovocie, nie zelenina. Tak ako tak s ňou ale môžete bojovať proti plešateniu – obsahuje látky, ktoré zastavujú padanie vlasov.
- Čučoriedky majú najviac antioxidantov zo všetkých druhov ovocia a zeleniny a sú veľmi obľúbené – len vlani výrobcovia uviedli na trh viac ako nových 1 500 produktov, ktoré ich obsahovali.
- Paradajky patria medzi ovocie, súd ale v 19. storočí rozhodol, že ide o zeleninu. Vtedy sa zvýšili dane na zeleninu, prefíkaný obchodník ale vyhlásil, že jeho paradajky sú ovocie. Spor sa dostal až k súdu, kde bolo rozhodnuté, že paradajka je zelenina a obchodník teda musí „zeleninovú daň“ zaplatiť. Každopádne obsahujú niacín, ktorý zaisťuje kľudný spánok.
- Špenát možno neobsahuje toľko železa, koľko sa mu skôr prisudzovalo, ale stále patrí medzi najhodnotnejšiu zeleninu. Okrem iného obsahuje veľké množstvo bielkovín a je vhodný pre tehotné ženy.
Spracujte letnú nálož vitamínov
Viete, ktorá metóda spracovania ovocia a zeleniny je najšetrnejšia? Možno vás prekvapí, že je to mýtmi opradené odšťavovanie. Jeho odporcovia tvrdia, že plody pri ňom prichádzajú o vitamíny i vlákninu, tieto argumenty sa ale v žiadnom prípade nezakladajú na pravde.
K efektívnemu spracovaniu ale potrebujete kvalitný odšťavovač s jednoduchou údržbou. Len s takým bude ranná príprava štiav hračka a nebudete tráviť desiatky minút umývaním a údržbou. Odšťavovače od firmy Sana ale nevedia len odšťavovať. Pripravíte si s nimi aj detské výživy, cestoviny, sorbety a mnoho ďalších dobrôt.