Pre mnohých z nás je mak neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne a s obľubou ho pridávame do koláčov a používame ho na posypanie rôznych dobrôt. A možno to robíme bez toho, aby sme si uvedomili, že mak obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok, vitamínov a minerálov. Tie sú vo vysokej miere obsiahnuté aj v makovom oleji, ktorý vzniká studeným lisovaním zrniek maku. Viac o jeho zložení, účinkoch a použití sa dozviete v našom článku.
Ako sa vyrába a čo obsahuje
Makový olej sa vyrába zo zrelých semienok maku lisovaním za studena. Vďaka takémuto spracovaniu si mak zachováva všetky zdraviu prospešné látky. Má výraznú chuť a ozvláštni každé jedlo, a práve preto sa teší čoraz väčšej popularite. Mnohí ľudia ho s obľubou používajú hlavne v studenej kuchyni.
Makový olej je bohatý na vápnik a obsahuje aj veľké množstvo omega 6 mastných kyselín. Okrem týchto zložiek v sebe ukrýva draslík, fosfor, magnézium, sodík, ale aj železo, vitamín E, selén a zinok či meď a mangán.
Účinky a použitie makového oleja
Zo zloženia vyplýva, že je mak veľmi bohatým zdrojom nielen vápnika, ale aj ďalších minerálov a stopových prvkov. Je vhodný na vnútorné užívanie, ale priaznivo vplýva aj na našu pokožku či vlasy pri použití zvonka. Vysoký obsah vápnika z neho robí výborného bojovníka proti osteoporóze, ale taktiež posilní oslabené nechty. V prípade, že vás trápia suché vlasy alebo vysušená pokožka, kúra s makovým olejom vaše problémy vyrieši.
Ďalšie účinky makového oleja sú:
- Podpora obranyschopnosti organizmu
- Udržiavanie zdravých zubov a pevných kostí
- Udržiavanie mladistvej a pružnej pleti
- Podpora trávenia
- Prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam
- Znižovanie cholesterolu
- Prevencia proti chudokrvnosti
- Odstraňovanie bolesti hlavy a migrény
- Upokojovanie nervového systému